Knjižnica Sevnica

Prešernova 1, 8290 Sevnica
T: +386 (0)7 814 03 04
M: +386 (0)51 457 741
E: info@knjiznica-sevnica.si

Bralni krožek za odrasle


BRALNI KROŽEK 2018/2019


Tudi letošnjo jesen v Knjižnici Sevnica začenjamo v znamenju branja in druženja ob dobrih knjigah. Že deveto leto bo potekal Bralni krožek za odrasle in vabljeni k branju vsi, ki vam ta dejavnost pomeni doživetje, sprostitev, širjenje obzorja … predvsem pa užitek.

Vse bralke, bralce, ki želijo o prebranem deliti mnenja in razmišljanja pa vabimo, da se nam pridružijo na srečanjih Bralnega krožka v knjižnici.

Če želite biti obveščeni o datumih srečanj, pošljite oz. sporočite svoje podatke (ime in priimek, naslov, e-mail in telefonsko številko) na elektronski naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali se oglasite v knjižnici in oddajte izpolnjeno prijavnico, ki jo dobite pri pultu.

 

Proza

1. Alić, M.: Nihče

2. Atwood, M. E.: Deklina zgodba

3. Charney, N.: Slovenologija

4. Cleave, C.: Zlato

5. Dijlas, I.: Hiša

6. Eco, U.: Nulta številka

7. Gorenc, B.: Slolvenski klasiki

8. Grunberg, A. Y. Y.: Tirza

9. Mayle, P.: Leto dni v Provansi

10. Nicholls, D.: Midva

11. Osredkar, M.: Umor v Šmihelski vasi

12. Perišić, R.: Naš človek na terenu

13. Prechtel, M.: Skrivnosti govoreče jaguarke

14. Shalev, T.: Mož in žena

15. Simsion, G. C.: Dva koraka naprej

16. Slodnjak, A.: Tujec

17. Svetina, T.: Stena

18. Tratnik, S.: Tombola ali življenje!

19. Vašte, I.: Mejaši

20. Walker, A.: Skrivnost radosti

 

Poezija

Bina Štampe Žmavc  (zlatnik poezije 2018)

 

Stroka

1. Goldacre, B.: Slaba znanost

2. Grosz, S.: Iskanje izgubljenega človeka

3. Kajfež-Bogataj, L.: Planet, ki ne raste

4. Šimenc, J.: Alergična družba

5. Watzlawick, P.: Na drugačen način

 

UTRINKI IZ PRETEKLIH SEZON BRALNEGA KROŽEK

 Zaključek Bralnega krožka s Ferijem Lainščkom

V ponedeljek, 16. aprila, smo v Knjižnici Sevnica gostili prekmurskega pisatelja Ferija Lainščka. Z literarnim večerom smo zaključili Bralni krožek, ki je potekal od lanskega oktobra. Gost večera je bil za člane krožka še toliko bolj zanimiv, saj smo med drugimi prebirali tudi njegova dela. V dobri uri in pol smo veliko izvedeli o njegovem literarnem ustvarjanju, o sodelovanju s filmskimi ustvarjalci, saj je kar nekaj njegovih del tudi ekraniziranih. Povedal je, da je pregovorna panonska melanholija, ki se odraža v nekaterih njegovih delih, del njegovega življenja in življenje piše zgodbe. O zadnjem romanu Jadrnica je povedal, da ve, da ni literarna mojstrovina, da bodo mogoče njegovi bralci malo razočarani, je pa to zgodba, ki opisuje trenutno družbeno stanja, trenutne vrednote in zato zanimiva. Po njegovem mnenju je dobro literarno delo tisto, ki ne kritizira, ne pridiga in bralcu ne vsiljuje mnenja, ampak si ga bralec po koncu branja sam ustvari. Feri Lainšček se je izkazal kot zanimiv in gostobeseden sogovornik, ki je z izjavami uspel poslušalcem izvabiti tudi nasmešek na ustnice. Ob koncu pogovora so člani krožka, ki so aktivno sodelovali (brali ali se udeleževali srečanj), iz njegovih rok prejeli knjižno nagrado.


alt

S tem literarnim večerom smo v Knjižnici Sevnica zaključili Bralni krožek, s katerim nadaljujemo jeseni in počastili začetek naslednjega – Posavci beremo skupaj, kjer sodelujemo vse tri posavske knjižnice.

 alt  alt

 alt

BRALNI KROŽEK 2010/2011

V Knjižnici Sevnica smo se lansko jesen odločili, da bomo poleg vseh dejavnosti, ki se odvijajo v naši ustanovi, naredili nekaj tudi na področju bralne kulture odraslih in mladih. Tako smo začeli s prvo sezono Bralnega krožka, ki bo trajala do meseca aprila, ko praznujemo svetovni dan knjige. Prijavljeni so prejeli bralne mape s seznamom priporočene literature in obrazce o prebranih knjigah, ki jih morajo izpolniti in oddati na predzadnjem srečanju. Na seznamu je 15 naslovov knjig tako slovenskih kot tudi tujih avtorjev. Vendar se je izkazalo, da bo za naslednjo sezono potrebno pripraviti bolj obsežen seznam, ker je nekaterim članom bralnega krožka že skoraj zmanjkalo gradiva.

alt

Naša srečanja potekajo enkrat mesečno v časopisni čitalnici in se razvijejo v živahno debato o prebranih knjigah, osebnih stališčih udeležencev in primerjavah z resničnim življenjem. Na zadnjem srečanju, ki je potekalo v torek, 11. januarja, smo se pogovarjali o knjigi slovenskega pisatelja Toneta Partljiča Dom dom. Knjiga na humoren, na trenutke pa na grozljivo realen način govori o domu starejših, o oskrbovancih in njihovem vsakdanu v domu. Vse udeleženke – tokrat smo bile na srečanju samo predstavnice ženskega spola -  smo se strinjale, da je bila izbrana knjiga odlično branje, k temu pa je vsekakor doprinesel Partljičev stil pisanja in aktualnost teme v današnjem času. Po dobri uri in pol druženja pogovor preraste formalne okvirje in postane srečanje prijetno kramljanje o dobrih knjigah.

 alt

 

 ZAKLJUČEK BRALNEGA KROŽKA 2010/2011

V četrtek, 21. aprila 2011, smo v knjižnici gostili slovenskega literata Toneta Partljiča. S tem dogodkom smo počastili Slovenske dneve knjige in hkrati zaključili 1. sezono Bralnega krožka, ki je trajala od lanskega novembra. V skoraj dveh urah druženja smo se nasmejali pisateljevim utrinkom in prigodam iz njegovega življenja. Vsem, ki so sodelovali pri krožku, brali knjige iz priporočilnega seznama in se udeleževali srečanj, pa je Tone Partljič predal darilo, knjigo Helene Cestnik Klepet s seboj.

Z Bralnim krožkom smo seveda zaključili samo čez poletje, ko je čas dopustov, z branjem in druženjem pa bomo nadaljevali v jeseni in Vas vabimo, da se nam pridružite!

alt

alt

 

Hitre povezave

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Sevnica
telefon
07 81 40 304
051 457 741
Izposojevališče Krmelj
telefon
07 818 51 82
Izposojevališče Loka
telefon
03 568 45 38
odpiralnicas

Prijava na e-novice

Koledar dogodkov

<< September 2019 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
      
  3  5  6  7
  9101112131415
1617182122
242526272829
30      
COBISS+
facebook gumb